Sidor

tisdag 28 april 2015

Sparrisknopp

Nu har de första sparrisknopparna visat sig ovan jord. Härligt, nu ser jag fram emot ett par månader med fina primörer. Det gäller dock att hänga med och ha tät bevakning av sparrislandet. Sparris växer så snabbt och det har hänt många gånger att jag kommer ut till landet och hittar sparris som vuxit för mycket.

En sparrisknopp som precis kommit upp.

Det gäller även att hinna med att njuta av magnoliablomningen som nu är i full gång.
Stjärnmagnolia


I växthuset har vinrankans blad slagit ut ordentligt och blomknopparna börjar visa sig. Jag glömde klippa vinrankan innan årsskiftet så den blir lite yvig i år, men förhoppningsvis blir det en hel del vindruvsklasar.
Blomknoppar på vinrankan.

I grönsakslandet växer rädisor och rucola bäst än så länge. Jag har satt min mobila drivbänk över dem så det är kanske inte så konstigt.
Rädisor

Rucola

Spindelbett

Häromdagen hittade Noel en spindel som kröp fram när vi tog bort poolskyddet. Givetvis försökte han plocka upp den. En kort stund senare hördes ett illvrål. Han hade blivit biten av spindeln! Det blev t.o.m. ett lite sår så att det kom lite lite blod. Det har jag aldrig varit med om tidigare och mina barn har plockat upp många spindlar i sina dagar. Vi sökte på nätet och kom fram till att det måste vara en kärrspindel. Det är med andra ord inte en pool vi har byggt utan ett kärr...

Kärrspindel

Spindelbett


måndag 20 april 2015

Potatisland och win-win

För någon månad sedan la jag potatis på förgroning i ett fönster inomhus. Årets sort är Amandine. De har nu fått fina groddar och är dags att sätta i potatislandet. Jag hade potatis där förra året också. Jag vet att man egentligen inte ska ha potatis på samma ställe flera år i rad, men jag har bytt ut stora delar av jorden och hoppas på det bästa. 

Förgrodd sättpotatis.
I potatislandet har jag även en rad jordärtskockor och ungefär hälften av dem var fortfarande kvar i jorden. Utöver det har jag övervintrat en del perenner som jag har i krukor sommartid, så steg ett var därför att gräva upp dem. Steg två var att ta upp de jordärtskockor som fanns kvar. Av dem valde jag ut fem knölar för att sätta tillbaka. Jag brukar välja de som ser så släta ut som möjligt. Släta = lättskalade. Jag vet inte om det fungerar, men min tanke är att om jag varje år sätter tillbaka de slätaste så blir de slätare och slätare. Det är troligen för kort evolutionsperiod, men det skadar ju inte att prova.

Skörden av jordärtskockor.
En utvald jordärtskocka för återplantering.
Nästa steg var att köra dit några lass med jord från komposten. Sedan planterade jag de fem utvalda jordärtskockorna. Jag gjorde djupa fåror för sättpotatisarna. När de var på plats i fårorna täckte jag med lite jord. Jag kommer att fylla på med mer jord efter hand när blasten börjar komma upp. På så sätt får man en slags kupning redan under marknivån. Slutligen täckte jag hela landet med fiberduk för att skydda mot frostnätter och katter som gräver i jorden.

Potatisen satt i fåror. 

Landet täckt med fiberduk.
I potatislandet fanns en del smultron- och jordgubbsplantor som vi övervintrat där. En del av dessa planterade vi i en slags flervåningskruka. 

Noel och Filippa planterar smultronplantor.
Flervåningskrukan klar.
I helgen har vi även "transplanterat" gräs. Jorden som fyllde igen rännorna vi grävde för att dra el- och vattenledningar till poolen i höstas hade sjunkit. Vår tanke var att fylla på med med jord och så om gräs. Nu visade det sig att grannen skulle gräva bort ett lite större område gräs för att istället lägga grus. Vi erbjöd oss då att ta hand om gräset och det blev en riktig win-win. De slapp köra bort gräset och vi kunde lägga ut färdigt gräs istället för att fylla på med jord och så. Kanonbra!

Lite pussel med grästorvorna.
Grästorvorna återplanterade hos oss.



tisdag 14 april 2015

En guldgruva

När vi var hos mina föräldrar för några veckor sedan upptäckte jag att de sitter på en riktig guldgruva. De bor på en liten gård och hade till för ett par år sedan en liten uppsättning får. Sedan de la ner fårfarmandet har de inte röjt ur ladugården där fåren höll till så där finns nu stora mängder prima fårgödsel. Tänk om vi bott lite närmare. Då skulle jag fraktat hem ett rejält lass. Eftersom bilen blir väldigt full bara av att forsla familjen med fyra barn fick jag nu nöja mig med en kasse med gödsel som jag grävt ner i grönsakslandet. Det är i alla fall bättre än inget.

En kasse fårgödsel fick jag med mig hem.
Gödseln spred jag ut i trädgårdslandet.

Idag har jag sått en del i trädgårdslandet. Jag drog upp såraderna med en bräda och vattnade sedan i dem. Sedan sådde jag och därefter täckte jag de små dikena med köpt planteringsjord på säck. Eftersom jag använder egen kompostjord som det finns en hel del fröogräs i tänkte jag prova denna metod i år och se om det blir mindre ogräs just där de späda plantorna kommer upp. Jag vet inte om det kommer att fungera, men det är värt att prova.

Uppdragna sårader.
Fröna och de hemgjorda såbanden är på plats. 
Fröna täckta med köpejord.
Gul lök, scharlottenlök, röd och grön plocksallat, spenat, dill, palsternacka, rädisa, rucola, flerfärgad och vanlig morot blev det. Jag kommer komplettera med några fler sorter som kräver att det är varmare i jorden lite längre fram. Jag ska också lägga fiberduk över. Det hann jag inte med idag innan Zelda vaknade.

måndag 13 april 2015

På en vecka händer mycket

Vi har tillbringat påsklovet i Sälen och igår kom vi hem efter en härlig skidvecka. Idag har jag tagit en sväng i trädgården för att se vad som hänt och det har hänt massor!

Rabarbern håller på att växa ur sin drivbänk, så det är dags att plocka bort den. Jag skördade lite rabarber och nu står årets första paj i ugnen - mums!

Rabarbern börjar få trångt i drivhuset.
Årets första skörd.
I köksträdgården har bärbuskarnas blad börjat slå ut. Där finns röda, svarta och vita vinbär, krusbär och hallon.

Vinbärsbuskarnas blad börjar slå ut.

 Jag kikade under fiberduken i barnens land. Dill, spenat och solrosor har grott än så länge.

I Filippas land har dillen kommit upp.
I Noels land har spenat och solrosor grott.

Även i växthuset har det hänt en del. Vinrankans blad börjar komma och de krukor med perenner som jag vinterförvarar i växthuset har börjat växa ganska rejält. Jag har en kruka med smultron som redan blommar.

Smultron blommar i växthuset.

Många perenner och flera buskar är på gång. Till exempel håller stjärnmagnolians blommor på att slå ut. Bladen på flera klematissorter har börjat växa. Både bondpionerna och buskpionen är på god väg.

Buskpionen flyttade jag tillfälligt till köksträdgården i höstas när den stod i vägen för grävmaskinen som skulle ta sig in på tomten för att gräva poolen. I våras flyttade jag vidare den till framsidan. Den har tidigare stått i söderläge längst ner på tomten. Detta gör att den vissa år har blommat över innan jag ens hunnit njuta av den. Nu står den i entrérabatten där man ser den varje dag och dessutom är det lite skuggigare där så förhoppningsvis blir blomningen något längre.

Stjärnmagnolians knoppar är inte långt från att slå ut

En klematis Jackmanii som börjat växa.
Bondpion.

 Buskpionen börjar slå ut bladen och visa sina knoppar.

 Sedan har vi vitsippor och många olika lökväxter som blommar för fullt.

Vitsipporna i full blom.

En klunga scilla under ett äppelträd.


Några narcisser växer nere vid slystaketet.

Slutligen finns det förstås en del mindre önskvärda växter som också börjat visa sin livskraft. Maskrosor bland annat...

Även maskrosorna har fått fart :-(

Med frösådderna inomhus har det också hänt en hel del. Jag skolade om ett antal plantor ett par dagar innan vi åkte och nu har många av dem satt fart ordentligt i sina nya krukor. Tack vare min snälla granne som vattnat har de överlevt veckan vi var i Sälen.


Frösådderna är numera plantor. 
Det är framförallt gurk- och tomatplantor som syns.


lördag 4 april 2015

Glad påsk!

Jag brukar inte pynta så mycket till påsk, men lite blomarrangemang är alltid trevligt. Framförallt utomhus vid entrédörren är det uppiggande med blommor så här års.

Några små penséer och en liten bellis får göra sällskap på soffan vid entrén.

Hyasinterna har stått sig ända sedan januari och har fått sällskap
av några salixgrenar, vita minipenséer och en kycklingfamilj.

Fler hyasinter och minipåskliljor.

Eftersom Theo redan haft en del problem med pollenallergi lät jag björkriset vara i år. Istället fick årets påskris inomhus bli några grenar från ett äppelträd som jag sparade när jag klippte det för några veckor sedan. Det går ju bra det också.


Gräset Noel och jag sådde till hans svarta kycklingar blev inte riktigt så tätt som jag tänkt mig, men det fick duga som lekplats till kycklingarna. 


Filippa ville ha med en bild på några glada vårsolar i form av tussilago som hon fotade för några dagar sedan. 

Tussilago i vägrenen.