Sidor

torsdag 25 juni 2015

Stora poolrabatten

Jag har lagt prydnadssten runt växterna i stora poolrabatten för att få lite strandkänsla. Jag hade en del fina stenar som kommer från Östersjön, men tyvärr räckte inte det för att täcka hela ytan. 

Stora poolrabatten ser numera ut så här.

När vi var hos mina föräldrar förra veckan plockade vi lite sten i ett gammalt, mindre, grustag de har på sin mark. Det är helt övertäckt av växtlighet varför vi fick gräva fram dem och sedan spola av dem med högtryckstvätt.  


Tvätt av stenar.

All sten har jag nu lagt ut i rabatten och jag passade även på att plantera två kärleksört bland stenarna under mullbärsträdet. 

Nyplanterad kärleksört bland stenen.

Jag ska försöka på tag på mer strandsten att lägga ovanpå "skogsstenen" så att hela rabatten får den strandkänsla jag tänkt mig. Jag har sett en annons med en bild på, vad jag i alla fall tror är, svensk sjösten som ser lovande ut. Jag ska försöka åka förbi de som säljer den någon dag framöver.

  

tisdag 23 juni 2015

Passion och första tomaten

Förra året sådde min syster några kärnor från passionsfrukt. Det blev fina plantor med långa rankor av frodig grönska. Jag fick en av plantorna och lyckades övervintra den i förrådet. Nu har den börjat blomma med fantastiskt vackra blommor. Det ska bli spännande att se om det även kan bli frukt på den. Filippa älskar passionsfrukt så det vore jätteroligt om vi kunde få egna. 

Passionsfrukt

Den första tomaten är nu röd. Det blev sorten Wilma som blev först ut i år. Jag hoppas på en lång säsong med stor skörd av egna tomater.

Wilma var tidigast.

Tomaterna har stått ett tag i sina krukor nu varför jag tyckte att det var dags att gödsla lite. Jag har lagt på lite gräsklipp för några veckor sedan, men mer än så har de inte fått. Jag hade blandat till en hink med fårgödsel uppblandat i vatten och kryddat med ett par nävar hönsgödsel. Detta vattnade jag ut i krukorna.

Gödselblandning.

Dillen börjar dra iväg nu så det är dags att så ny. Jag har dock inte plats i landen varför jag sådde i en kruka. Jag passade också på att så sallat och ruccola i en annan kruka. Sallad gillar ju inte att det är för varmt när fröna ska gro, men det ska väl inte vara något problem denna sommar ;-).



Slutligen en bild på plymspirean som blommar så fint just nu strax utanför växthuset.

Plymspirea





Skadedjur

En olycka kommer sällan ensam brukar man ju säga. Idag har jag upptäckt inte mindre än tre olika skadedjur i trädgården. När jag tittade till växthuset i morse upptäckte jag att alla chili- och paprikaplantor hade fått bladlöss. Jag plockade ut dem på gräsmattan och spolade av dem. Sedan blandade jag till en blandning av såpa, vatten och rödsprit och sprutade på växterna. Proportionerna var ungefär 1 liter vatten, 0,5 dl såpa och 1 matsked rödsprit.

En liten bladlus är kvar på detta blad efter att jag spolat med vatten.

Lite senare under dagen skulle jag gå ut och plocka några jordgubbar i landet. När vi plockade igår lämnade vi ett antal stora fina bär som då inte var riktigt mogna, men inte långt ifrån. Döm om min förvåning när dessa inte var kvar idag.

Jag hittade dock ganska snart en ledtråd då det på bärnätet låg en stor fin hög med bajs. Jag är rätt säker på att det var från ett rådjur. Vi brukar inte ha rådjur i trädgården så här års utan de brukar mest besöka oss på vintern, men nu har de alltså fått smak på mina fina jordgubbar. Jag pratade senare med grannen och det visade sig att precis samma sak hänt hos dem. Detta ogillar jag starkt!

För att göra ett försök att få ha jordgubbarna ifred sträckte jag upp bärnätet och la ut blodmjöl på några ställen i landet. Jag la också en mängd blodmjöl i en bit grov fiberduk som jag hängde upp på en pinne. Förhoppningsvis regnar inte det bort lika fort. Det lär visa sig om detta har någon avskräckande effekt på den objudna gästen eller om den tänker äta upp alla våra jordgubbar.



Slutligen berättade grannen att hon plockat sju mördarsniglar vid deras soptunna som står vid häcken mot oss. Vi har inte haft speciellt många mördarsniglar på våra tomter tidigare, men i åkerkanten som ligger strax utanför tomterna brukar det finnas en hel del. Vi försöker hålla efter dem genom att gå och plocka. Jag tog en sväng i vår trädgård och hittade totalt sex mördarsniglar - usch!


Snigel på garageuppfarten.

Snigel på gräsmattan.

Jag gjorde också en räd längs åkerkanten och plockade upp ytterligare 82 sniglar där. Sniglarna lägger jag i en blandning av ogräsättika och lite vatten, ungefär två delar vatten och en del ättika. Sniglarna dör direkt och blir till en inte så trevlig sörja. När jag är säker på att alla dött häller jag ut sörjan i åkerkanten med en stilla förhoppning om att andra mördarsniglar ska komma och kalasa på sina döda släktingar och dö de också. Mohaha!

Mina vapen i kampen mot sniglarna.

Trist med skadedjur, men det är bara att gilla läget och göra det man kan för att hålla dem borta.


måndag 15 juni 2015

Det växer!

Potatisen växer fint. Den har dock inte börjat blomma ännu så någon egen potatis till midsommar blir det inte, men lite längre fram hoppas jag på fin egen skörd.

Potatislandet

Jag har sått en gul squash i år. Den växer bra och det är många små frukter på gång.

Squash

I grönsakslandet har det börjat sätta fart ordentligt. Lök och spenat växer bra. Morötterna blev tyvärr till viss del misshandlade av en katt som tyckte att jorden var ett bra ställe att gräva i när jag hade plockat bort fiberduken. Jag har dock fyllt på med nya frön där det blev tomt och satt minidrivhuset över på ett ställe.

Grönsakslandet

Jordgubbar är det bästa jag vet och nu har de äntligen börjat bli röda. Inga bär är helt mogna ännu, men det är inte långt borta. Mums! Jag la på bärnätet idag för att slippa dela godsakerna med fåglarna,

Jordgubbe på väg att mogna.

Tomaterna växer bra i växthuset också. Det är fortfarande en tid kvar innan de är mogna men de gröna karten är hyfsat stora i alla fall.


En liten primörskörd från i morse. Gul lök, dill, ett par små squashar, en minigurka och en vanlig slanggurka. 






Pincering av vinranka

I växthuset har jag en vinranka, Himrod, som är planterad direkt i jorden. Växten har nu förhållandevis många klasar med kart och det har vuxit ut många nya grenar. Eftersom druvkarten nu i alla fall börjar närma sig ärtstorlek är det dags för en första pincering. Pincering innebär att ta bort gröna, icke-förvedade grenar på vinrankan. Syftet är att släppa in ljus till de mognande druvklasarna.

Många nya skott och blad har vuxit ut. 
Druvkarten närmar sig storleken på en liten ärta.

Jag sparar två blad utanför varje klase och grenar som inte har någon klase klipper jag efter första bladet. Jag kommer sedan att fortsätta pincera genom att nypa av nya skott efter ett blad under resten av sommaren.

Vinrankan efter pincering.


Det blev ganska mycket grenar och blad som klipptes bort.

Bortklippta vindruvsgrenar.


Plantering runt glanskörsbär

För några veckor sedan planterade vi ett glanskörsbär som jag fick i födelsedagspresent. Nu i helgen har jag gjort klart en plantering runt trädet. Den går ihop med en tidigare plantering med bland annat perukbuske, höstsilverax, röd rudbeckia, funkia och rödbladig alunrot.

I den utökade planteringen valde jag att upprepa några av de växter som fanns sedan tidigare. Det blev funkia, rödbladig alunrot och röd rudbeckia. Jag delade plantor jag hade på andra ställen i trädgården och behövde därmed inte göra någon utflykt till plantskolan denna gång. Både bra och dåligt. Ekonomiskt bra, men det är ju alltid trevligt med ett besök i plantskolan.

Röd rudbeckia, rödbladig alunrot och funkia får växa 
runt glanskörsbäret.

I häcken finns en del rotogräs varför jag la en bit fiberduk på jorden närmast häcken. Sedan täckte jag den och all övrig jord med täckbark för att förhindra åtminstone en del ogräs innan perennerna har vuxit ihop.

En bit fiberduk närmast häcken för att förhindra
rotogräs som finns i häcken.

Jorden täckt med täckbark.


Hela planteringen där den högra delen är ny.

söndag 14 juni 2015

Pumpor i komposten

Jag har två behållare för trädgårdskompost. Jag fyller den ena första året och låter sedan trädgårdsavfallet ligga och mogna under andra året och så gör jag tvärtom i den andra. I den behållare som mognar brukar jag plantera några pumpaplantor. Så också i år.

Komposten som är full och ska mogna och bli jord till nästa år.

Det enda jag gör är att gräva några mindre hål som jag fyller med jord från den andra komposten (som mognat under året innan), så att plantorna får en bra start med vettig jord. Sedan sätter jag plantorna i jorden, vattnar och täcker hela härligheten med gräsklipp. Jag satte en planta jättepumpa och två prydnadspumpor som jag drivit upp från frö i uterummet.

Tre hål fyllda med jord.


Pumporna på plats i komposten.

Kompostens yta täckt med gräsklipp.




Dill i massor

I Filippas pallkrageland växer dillen fantastiskt bra. Jag tror aldrig vi haft så fin dill i vår trädgård innan. Den växer till och med så bra att den börjar inkräkta på de andra örtkryddorna och morötterna hon också sått. Vi bestämde oss därför för att skörda en lite större mängd dill än det vi plockat till såser och färskpotatis hittills. Egen dill är trevligt att ha i frysen i vinter, bland annat när vi ska laga fisk i ugn.

Dillen håller på att ta över helt i Filippas land.

Filippa skördar dill.

Ett durkslag fullt med dill skördade vi denna gång.

I Noels land växer det också bra. Vi har skördat spenat många gånger redan. Morötter och solrosor växer också fint.
Noels land.




onsdag 3 juni 2015

Finlir runt poolen

Vi gjorde det mesta arbetet med att anlägga pool i höstas och tidig vår. Det som återstår nu är huvudsakligen finlir som stenläggning och planteringar. Vi har en robotgräsklippare varför vi lägger en stenrad som ska vara i nivå med gräsmattan så att gräsklipparen kan klippa hela vägen. Annars skulle vi behöva gå med trimmer i tid och otid.


Vanlig marksten läggs i en rad runt altandäcket.

För att inte gräsmattan ska krypa in i fogarna mellan stenarna gjuter vi en sluttande betongkant som sedan kommer att täckas av gräs.

En betongkant gjuts i framkant.

Betongkanten klar.

Vi har också lagt mursten som inramning av två rabatter. Den ena ska bara innehålla elefantgräs och den andra är lite större och omringar vårt befintliga mullbärsträd "Mulle". Jag fick gräva ur en del grus innan jag fyllde på med kompostjord från trädgård- och kökskomposten blandat med planteringsjord på påse. I den stora poolrabatten har jag satt två prydnadsgräs, ett Glansmiskantus, Miscanthus sinensis Ferner Osten och ett Japanskt blodgräs, Imperata cylindica Red Baron.  Utöver dessa har jag satt några plantor Lavendel Lavendula Angustifolia. Jag ska troligen komplettera med något mer, men jag har inte bestämt vad ännu.

Stora poolrabatten omsluter Mullbärsträdet.

Stora poolrabatten börjar ta form.
Stora poolrabatten.

Lilla planteringen med Elefantgräs.

Större delen av gräsmattan som förstördes i samband med poolbygget sådde vi i höstas så där är det gräsmatta igen. Vissa delar har vi också "transplanterat" gräs från grannen som skulle gräva bort en del av sin gräsmatta nu i vår. En mindre yta återstod nu och för att inte det skulle ta hela sommaren innan gräset etablerat sig valde vi att lägga färdig gräsmatta. Vi hade inte mer egen eller av grannens uppgrävda gräsmatta att "transplantera", så vi köpte 10 kvm färdig gräsmatta som vi rullade ut i fredags.

Ytan som saknade gräs.
Ytan tillfixad med gräsmattedress.

Gräsmatta utrullad. 

Det blir snabbt fint! Det kostar förstås en slant att köpa färdig gräsmatta, men i detta fall var det värt det.