Sidor

måndag 17 augusti 2015

Frosseri

Nu frossar vi i grönsaker! Massor av tomater mognar i växthuset varje dag och det kommer hela tiden fler. Gurkorna växer också så att det knakar och Theo, Filippa och Noel tog häromdagen varsin hel gurka som de åt upp i princip hela. Det gillade de! Sallad, morot, lök och squash växer också bra och skördas kontinuerligt.

Mina favoriter är tomaterna - det känns så lyxigt att kunna gå ut och plocka så mycket solmogna, välsmakande tomater man önskar, mums!


En klase tomater i växthuset.

En skål med solmogna tomater av olika sorter.

Noel och Filippa frossar i gurka.


torsdag 13 augusti 2015

På besök hos Ernst

Förra veckan var vi uppe i Grythyttan och besökte Fredriks släktingar. Vi passade då på att åka ut till Björskogsnäs där Ernst Kirchsteiger spelat in årets "Sommar med Ernst". Fredriks pappa Carl-Gösta är född på Björskogsnäs och bodde i grannhuset till "Ernsts torp" fram till 1951. Vi tog Carl-Gösta med oss och han berättade om hur det sett ut på hans tid och hur de levde där. Intressant både för honom och oss!

Ernsts sommartorp på Björskogsnäs.

Jag passade förstås på att kolla in trädgården och framförallt örtagården som Ernst gjorde i första programmet. Den var jättefin, men Filippa och jag var lite besvikna att det inte stod namn på de olika myntorna och timjansorterna. Det var riktigt snyggt med skifferkrossen som täckte gångarna.

Rabatt med bl.a. Humle.

Närbild samma rabatt.

Jag i örtagården.

Filippa doftar på olika Timjansorter. Theo, kusin Alfons och
Noel i bakgrunden.


Filippa hittade en kul larv i örtagården.


Lusthuset och den fantastiska utsikten över sjön Torvarpen.

Carl-Gösta på en bänk i ruinen.








onsdag 12 augusti 2015

Hallonhäcken

När vi besökte min morbror nyligen passade jag på att gräva upp ett par hallonplantor. Dessa hallon har stått i den trädgården sedan min mormor och morfar bodde i huset och jag kommer ihåg dem som jättestora och supergoda. 

Hallonhäcken hemma har inte vuxit så bra så jag passade på att gräva upp ett antal plantor och förbättra jorden i ungefär halva planteringen. Jag förbättrade med fårgödsel och s.k. förna från granskogen. Jag läste på Olda.nu att det förutom att sänka ph i jorden även skulle bidra med Mykhorrziasvampen. Hallonplantorna ska dra nytta av svampen genom att de får bättre näringsupptag och skydd mot uttorkning i rötterna. Det låter ju bra så jag tänkte prova.


Hallonhäcken före åtgärd.

Halva häcken rensad från plantor.

Tillvaratagen planta.


Förna och fårgödsel tillsatt.

När jorden var förbättrad satte jag tillbaka några av de kraftigaste plantorna och de tre plantorna av mormor och morfars hallon. Slutligen vattnade jag och täckte jorden med kompostflis från tunna trädgrenar och en nedklippt minikiwi för att förhindra ogräs.

Färdigplanterat och jorden täckt med kompostflis.