Sidor

onsdag 23 december 2015

Julfint ute

Den stora fördelen med att det varit så milt väder hittills i vinter är att växter som hyasint och julros trivs finfint. Vid entrén har jag planterat en julros tillsammans med en hyasint, mossa och några fina keramiksvampar jag köpte på Hantverksgården i Ledberg häromdagen.


Dessutom har jag gjort iordning en stor trälåda med hyasinter i lerkrukor som jag har stående på soffan vi har vid entrén. Jag får väl ta in den om det blir flera minusgrader, men än så länge har det inte varit någon fara. 

Hyasinter.


På baksidan gjorde jag ett enkelt arrangemang med tallris och röda kornellgrenar.

Lite fint på altanen på baksidan.

söndag 8 november 2015

Årets sista skörd från växthuset

Idag rensade jag ut det sista från växthuset. Tomatplantorna ser inte så roliga ut så här års, men den fanns en hel del tomater kvar som jag tog hand om innan växterna kastades på komposten.

Höst i växthuset.

Årets sista skörd inifrån växthuset.

När allt var utröjt spolade jag av väggar och tak med högtryckstvätten. Därefter flyttade jag in de krukor med perenner som vinterförvaras i växthuset. Det är bl.a. prydnadsgräs, lavendel, clematis, smultron och några kryddväxter.

Dessa krukor får bo i växthuset i vinter.

Sedan plockade jag av de bär som var mogna på björnbäret som växer bakom växthuset. Det var många omogna kvar, som nog tyvärr inte kommer hinna mogna. Jag måste ändå säga att det blivit en riklig skörd av björnbär i år.

Årets sista björnbärsskörd.

fredag 6 november 2015

Passionsfrukt

Årets överraskning och roligaste odling måste jag nog utnämna passionsfrukten till. Under sommaren har den har vuxit i en kruka i växthuset. Blommorna i sig är fantastiskt vackra, men att det även skulle bli ätbar frukt var inget jag vågat hoppas på! Det blev det dock och det är extra roligt eftersom Filippa älskar passionsfrukt.

18 oktober när jag flyttade över det som skulle vinterförvaras till uterummet, som håller frostfritt, hade växten tre fina frukter.

Passionsfrukten när växten fick flytta till uterummet för vinterförvaring.

Efter någon vecka ramlade två av dem av och de fick mogna ytterligare någon vecka inne på en fönsterbräda. Premiärfrukten både doftade och smakade fantastikt gott.

Mogen passionsfrukt.




lördag 31 oktober 2015

Pumpor!

Årets pumpaskörd blev inte jättestor, men två större pumpor och ett gäng prydnadspumpor blev det i alla fall.
Årets pumpaskörd

De två större gulorangea pumporna gjorde barnen pumpalyktor av i förrgår. Noel designade den ena och Filippa den andra. En lärdom från tidigare år är att det gäller att göra tillräckligt mycket hål för att ljusen inte ska slockna av syrebrist. Därför tog vi till borrmaskinen och borrade några extrahål baktill på pumporna.

Pumpalyktor under tillverkning.

Lyktorna färdiga.
 
Halloweenlyktor hälsar häxor och andra läskiga små typer välkomna.






måndag 12 oktober 2015

Äppeltid

I helgen plockade vi in en del av årets äppelskörd. En del ska vi lagra i vårt extrakylskåp och använda som ätäpplen under hösten/vintern. Andra gör vi äppelmos på. Det går åt ganska mycket äppelmos i vår familj eftersom några av oss äter gröt med äppelmos varje vardagsmorgon. Egengjort äppelmos smakar ju så mycket godare än köpt så det är verkligen värt att göra eget om man har tillgång till äpplen!

En del av äpplena som skulle bli äppelmos.

Jag använder en äppelsvarv för att skala och kärna ur äpplena. Otroligt smidig liten sak. T.o.m. barnen kan göra arbetet.

Äppelsvarven.

Efter att de är skalade kokar jag äpplena mjuka och tillsätter lite socker och Atamon. Sedan är det klart att hälla upp på rena burkar.

Skalade äppelskivor.

4,5 burkar färdigt mos blev det idag.

torsdag 1 oktober 2015

Hjärta till våren

Igår var det fantastiskt väder med både värme och sol. När jag hämtat Noel på dagis passade vi på att plantera lite krokuslökar jag köpte dagen innan. När jag skulle köpa lökarna märkte jag att jag var ute i senaste laget. Det fanns inga förpackningar med krokusar i en och samma färg på Plantagen och på Blomsterlandet var det nästa lika illa. Jag köpte dock deras tre sista förpackningar av "Blue Perl". Tanken var att plantera lökarna som konturen av ett hjärta i gräsmattan och då ville jag ha samma sort hela vägen. 

Krokus Blue Perl


Jag började med att skissa upp hjärtformen på gräsmattan med hjälp av krossat äggskal. Sedan provade vi att lägga ut de 45 lökarna i äggskalshjärtat uppe på gräsmattan. Vi fick flytta om lite grann för att lökarna skulle hamna med på någorlunda jämt avstånd.


Hjärtformen utritad med krossat äggskal.

Lökarna utplacerade.

Sedan tog jag ett maskrosjärn och gjorde ett hål för varje lök så att de skulle hamna ungefär 6 cm under ytan. Därefter hällde jag i lite benmjöl i varje hål innan löken släpptes ner. Benmjölet ger löken en bra start med långtidsverkande gödning.


Maskrosjärn användes för att göra hålet. Lite benmjöl lades i hålet.

Noel hjälper till.

Noel lägger i en lök i varje hål. Hoppas jag i alla fall...

Därefter fyllde jag igen alla de små hålen med lite påsjord. Så var allt klart och det är bara att vänta till våren för att se hur det blir. Jag tror att det kommer att upplevas lite glest första året, men förhoppningsvis sprider lökarna sig så att det blir tätare efter några år.


Här ser vi förhoppningsvis ett krokushjärta till våren.




tisdag 29 september 2015

Höstpyssel

Igår tog Noel, Zelda och jag en sväng till skogen. Jag köpte för ett tag sedan en slags hjärtformad "bur" som man kan hänga på dörren. Det var nu dags att fylla den med innehåll. Vi hittade lite mossa, några kastanjer och nypon som vi la in i "buren". 

Snabbt fixad dörrdekoration.

Vi plockade även med oss lite rönnbär som barnen trädde upp på sytråd med hjälp av en synål. De provade även att trä på en tunn ståltråd som vi sedan böjde till ett hjärta.

Filippa och Noel trär rönnbär.

Pärlband av rönnbär.
Rönnbär på ståltråd.

När jag var på Plantagen häromdagen passade jag på att köpa ett japanskt gräs och en vit höstanemon som de sålde med 50% rabatt. Stora fina exemplar var det. Höstanemonen planterade jag i rabatten på framsidan där det fanns ett hål. Prydnadsgräset delade jag och den större delen fick pryda entrén tillsammans med en nyköpt minicyklamen och en rödbladig alunrot som fanns sedan tidigare. Den mindre delen blev även den placerad i entrérabatten.

Vit höstanemon planterad i entrérabatten.

Japanskt gräs och minicyklamen fick pigga upp
korgplanteringen vid entrén

Entrén.



tisdag 22 september 2015

Lökskörd

Lök verkar fungera väldigt bra i den typ av jord vi har i trädgården. Skörden brukar bli god och så även denna säsong. I år har jag odlat vanlig gul lök och schalottenlök. För någon vecka sedan drog jag upp lökarna ur jorden och lät dem ligga kvar uppe på jorden för att de skulle få torka till lite. I söndags samlade jag sedan ihop all lök och ställde dem utomhus under tak för att de ska få torka till lite till innan jag tar in dem.

Årets lökskörd

Vi har ett extra kylskåp i förrådet där jag sedan förvarar löken. Den brukar räcka i princip fram tills nästa säsong börjar ge färsk lök igen.

torsdag 10 september 2015

Igelkott och fjärilar

Under sommaren har vi har haft en igelkott som kommit på besök då och då för att äta mullbär under mullbärsträdet. Mullbären gillas också av småfåglar. Det sitter nästa alltid någon liten fågel i trädet och mumsar bär. När fåglarna är i mitt jordgubbsland eller i mitt lilla körsbärsträd gillar jag det inte, men mullbär finns det så gott om att det räcker både till oss, igelkotten och fåglarna.


Igelkott på besök.
De senaste veckorna har det exploderat av fjärilar. De gillar speciellt att sitta och suga nektar från Rudbeckiorna. I en av rabatterna ser jag ibland ett tjugo-trettiotal fjärilar samtidigt på Rudbeckiorna.





onsdag 9 september 2015

Björnbär

Förrförra året satte vi en planta av taggfri björnbär mot husväggen bakom växthuset. Förra året gav den en första fin skörd och i år blir skörden riklig. Jag har plockat av två-tre liter redan och mycket mer kommer det att bli. Härligt!

Björnbär

Vi har hittills använt dem till smoothie och i helgen blev jag bjuden på en björnbärspaj som var supergod, så paj kommer det nog också att bli framöver. Jag fryser också in en del för senare njutning.

Dagens skörd.

Jag kan verkligen rekommendera taggfri Björnbär. Man slipper taggarna, skörden verkar som sagt bli riklig och det är stora, goda, lättplockade bär. Kan det bli bättre?




måndag 17 augusti 2015

Frosseri

Nu frossar vi i grönsaker! Massor av tomater mognar i växthuset varje dag och det kommer hela tiden fler. Gurkorna växer också så att det knakar och Theo, Filippa och Noel tog häromdagen varsin hel gurka som de åt upp i princip hela. Det gillade de! Sallad, morot, lök och squash växer också bra och skördas kontinuerligt.

Mina favoriter är tomaterna - det känns så lyxigt att kunna gå ut och plocka så mycket solmogna, välsmakande tomater man önskar, mums!


En klase tomater i växthuset.

En skål med solmogna tomater av olika sorter.

Noel och Filippa frossar i gurka.