Sidor

tisdag 24 mars 2015

Direktkompostering

Direktkompostering är min melodi. Jag gillar lättskött och det blir det definitivt med denna metod. Jag är inte helt säker på att jag använder begreppet korrekt, men det jag menar med direktkompostering är att när jag klipper ner de torra perennerna från förra året kör jag riset genom kompostkvarnen för att sedan lägga tillbaka det i perennrabatterna. Jag tror att jag fick idén från en artikel om Enköpings parker som jag läste i en trädgårdstidning för ett antal år sedan. Där gjorde man på liknande sätt i sina perennrabatter. Sedan jag läste den artikeln har jag tillämpat metoden i min trädgård.

Den enda nackdelen jag kan komma på är att det kan se lite skräpigt ut ett kort tag innan perennerna sätter fart. Fördelarna däremot är många. Kompostmaterialet bryts ner och gör lerjorden mer mullrik. I och med att jordytan täcks torkar inte ytan ut så snabbt och det bästa av allt, det blir i princip inget ogräs. Idag gjorde jag i ordning två perennrabatter. I rabatten jag kallar Vallen tog jag totalt bort tre maskrosor. Det var allt ogräs jag hittade. I rabatten vid uterummet var det lika lite. Skönt!

Perennrabatten "Vallen".
Perennriset som körts genom kompostkvarnen är utstrött i rabatten.

Närbild av kompostklippet.

I uterumsrabatten växer ett elefantgräs som jag klippte ner. Jag brukar ta hand om pinnarna som går under namnet bambupinnar hos oss. De är användbara till allt möjligt, stödpinnar till växter, att skriva växters namn på vid sådd och inte minst för barnen att leka med.

Jag klipper av dem i marknivå och sedan rensar jag bort allt löst. Det är jättelätt att göra, till och med Noel, 5 år, hjälpte till idag. Att han tröttnade efter två pinnar är ju en annan sak...

Nerklippt elefantgräs.
Rensade elefantgräspinnar. 

Jag passade också på att köra grenarna från klippningen av ett äppelträd genom kompostkvarnen. Även detta flis använder jag som marktäckning. I detta fall la jag ut det kring äppelträdet och ett par buskar.

Kompostkvarnen, Noel och grenarna som skulle flisas.
Flisade grenar.
Fliset blev till marktäckning kring äppelträdet.

söndag 22 mars 2015

Vinter igen


Igår morse när vi vaknade hade det blivit vinter igen. Jag har en tidigare kollega som brukade säga att när man tror att våren kommit och det inte ska snöa mer så brukar det snöa tre gånger till. Två av dem var i så fall igår. Det var helt vitt när vi vaknade. Sedan smälte det mesta bort under dagen och på seneftermiddagen kom ett nytt snöfall. 

Trädgården hade fått ett snötäcke igen.
Snötäckt altandäck.
Man får trösta sig med att det förhoppningsvis inte blir så långvarigt och jag lägger ut några vårbilder som jag tog tidigare i veckan.

Massor av krokusar blommar i trädgården.
Två små blåsippor har slagit ut i full blom.
Vit löjtnanshjärta är en av trädgårdens tidiga.
Rabarbern är på god väg. Inte långt kvar till den första rabarberpajen...

Frösådderna inomhus har grott bra och tomatplantorna är nu så stora att det snart är dags att skola om dem. Det får bli ett av kommande veckas göromål. Några tomater har dragit iväg lite. Det beror antagligen på att de stått lite för länge på värmemattan. Det är en avvägning mellan att fler frön ska hinna gro och att några blir lite rangliga. Vid omplanteringen kommer jag att sätta plantorna djupt så det är ingen större fara att de är lite rangliga. Rötter kommer då att växa ut längs stjälken som hamnar under jord och de omskolade plantorna kommer jag att ställa lite svalare. Förhoppningsvis ger det stadiga och fina plantor.
Tomatplantor i pluggboxen där de grott.

Jag har sått lite annat också. Det är persilja, basilika, timjan, petunia, svartöga och tre olika sorters gurka. En del har kommit upp, medan några tjurar lite.

Några gurkor och lite kryddväxter


lördag 14 mars 2015

Egna såband


Jag tycker att det är svårt att få morotsfrön på rätt avstånd när man sår de små fröna direkt i jorden och då är såband förstås en bra lösning. Mixen av olikfärgade morötter jag vill ha finns inte som såband så därför tänkte jag prova att göra egna. Jag klippte till smala remsor av tidningspapper som förmultnar snabbt och blandade till ett klister bestående av vetemjöl och vatten. Sedan duttade jag lite vetemjölsklister med en pinne på önskat avstånd på remsorna och la ett frö i varje klisterdutt.

Remsor av tidningspapper, klister av vetemjöl och vatten samt frön är allt man behöver. 
En liten dutt klister på lämpligt avstånd.
Ett frö i varje dutt.
Slutresultatet. Jag passade på att göra några såband med dill och vanlig morot också.
Sedan förberedde jag namnpinnar för det jag ska så i grönsakslandet.

torsdag 12 mars 2015

Fler sådder och plantor

Idag har jag planterat tre olika Dahlior, rosenstav och brudslöja som jag köpt barrotade. Sorterna finns längre ner i inlägget. 









När vi köpte knölarna och rotstockarna hittade Noel ett gäng små svarta prydnadskycklingar till påsk som han fick köpa. Jag tyckte nog att vi skulle valt vanliga gula, men svart är hans favoritfärg och när det nu fanns svarta kycklingar skulle han förstås ha dem. Hur som helst sådde vi en kruka med gräsfrön som förhoppningsvis hinner komma till påsk. Tanken är att de små kycklingarna blir fina i gräset.



onsdag 11 mars 2015

Första sådden och bärplanteringar

Idag sådde jag årets tomater som jag ska ha i växthuset i sommar. Jag hade fröer kvar sedan förra året så jag har faktiskt inte köpt några nya alls i år. Åtta olika sorter tomater och en paprika blev det. Min favorit är Gardener´s Delight, medan barnen brukar gilla de små pärontomaterna. Jag brukar annars så tomatfrön i småkrukor, men i år provar jag en pluggbox. Det ska bli intressant att se hur det går.


Årets tomatsådd

 Pluggboxen placerade jag sedan på en liten värmematta som den ska få stå på tills fröna grott. Jag har en ställning med extraljus i form av ett litet lysrör som jag tänkt ha tänt ungefär 14 timmar när fröna grott.

Värmematta och extraljus för tomatsådden.
Efter lunch passade jag på att rensa klart jordgubbslandet som jag påbörjade i helgen. En del ogräs och massor av revplantor rensades bort. Jag tog hand om ett antal revplantor som min mamma ville ha till ett nytt jordgubbsland. Mellan jordgubbsplantorna har jag några rader med vitlök som jag satte i höstas.

Jordgubbslandet efter rensning
Revplantor

När rensningen var klar la jag ut lite hö/halm mellan plantorna för att bären inte ska bli så jordiga. Jag hade tyvärr inte så mycket så jag får nog komplettera när jag skaffat mer. 

Hö/halm utlagt mellan plantorna.

Sedan tog jag tag i hallonhäcken. Jag rensade bort lite kvickrot med betoning på lite. Jag har tidigare haft problem med kvickrot i hallonhäcken. Mängden har verkligen minskat efter att jag började täcka jorden med flis från kompostkvarnen. Tyvärr har nog nedbrytningen av fliset stulit en del näring då hallonplantorna känns lite klena. Jag ska tillföra mer gödning i år.



När Filippa kom hem ville hon och Noel så i sina små land. Filippa valde olika färgade morötter och några kryddväxter till sitt land, medan Noel ville ha solrosor, morötter och spenat. Landen är ju inte jättedjupa så vi får se hur det går med morötterna. 

Filippa skriver namn på det hon ska odla i sitt land på elefantgräspinnar. Noel vattnar sitt land innan sådd. 
Sådden är klar.
Noel hittade en nyckelpiga. 
När sådden var klar vaknade Zelda och hon fick gunga en stund med syskonen.

Jag avslutade med att lägga fiberduk över både barnens land och jordgubbslandet. Fiberduk använder jag för att driva plantorna/fröna lite snabbare. Dessutom hindrar den katter från att gräva i den bara jorden och blanda runt fröna nu när det är sått i barnens land.





söndag 8 mars 2015

Sol, värme och nya plantor


Idag har varit fantastiskt väder. 16 grader och sol är inte helt fel i början av mars. Fredrik har byggt på nya altandäcket och i samband med det kom vi på att vi behövde ändra rabatten vid uterummet lite grann. Det fick till följd att ett par växter behövde flyttas och då passade jag på att dela några perenner. Resultatet blev ett antal nya plantor som jag satte i krukor. Totalt blev det fyra krukor kärleksört, nio med dagliljor, en alunrot och två krukor elefantgräs. Det sistnämnda var väldigt svårt att dela, men jag lyckades till slut få loss några rotdelar med skott. 


Rabatten vid uterummet är nu något mindre för att ge plats åt mer altandäck.
 Plantorna blir perfekta för planteringarna jag ska göra vid pooldäcket och på baksidan av "vallen" där vi tidigare haft solmattor för uppvärmning av vattnet till den gamla poolen.


De delade plantorna i krukor i väntan på plantering i nya rabatter.
Utöver plantorna jag satte i krukor tog jag hand om massor av stockrosor som jag bara jordslog så länge. Jag vet inte riktigt var och om jag har användning av dem.

torsdag 5 mars 2015

Vårtecken

Idag har jag gått en runda i trädgården och tittat efter vårtecken. Först och främst har jag Salixträdet vars videkissar får trädet att se alldeles silverglänsande ut så här års. Jag brukar faktiskt plocka in några grenar och för hand plocka av skalen så att videkissarna kommer fram redan till nyår. Nu har de slagit ut på trädet för egen maskin. Vackert är det!

Salixträdet med massor av videkissar.
 I växthuset växer denna ståtliga krokus. Jag har sett krokusblad utomhus också, men det är en bit kvar till blomning. Snödropparna har däremot slagit ut sedan någon vecka tillbaka där de står under mullbärsträdet.
Krokus i växthuset.

Snödroppar under mullbärsträdet.

Rabarberknopparna har redan börjat växa. Jag har satt ett litet drivhus över för att driva på knopparna ytterligare. Av perennerna i min trädgård är det kärleksört som är tidigast. De har börjat smyga sig upp bland de torra stänglarna som står kvar sedan förra året.

Rabarberknopparna börjar svälla.

Kärleksört

onsdag 4 mars 2015

Pallkrageland till barnen

Barnen har tidigare haft små land gjorda av små pallkragar bredvid lekstugan, men i och med att vi körde in en grävmaskin i höstas var vi tvungna att ta bort dem. De har dessutom blivit lite bortglömda borta vid lekstugan, varför jag bestämt mig för att flytta in dem i köksträdgården istället. 

Jag hade först tänkt att återanvända de gamla pallkragarna, men när jag satte igång insåg jag att de var lite väl murkna. Därför köpte jag två nya igår. 129 kr styck tyckte jag var ett högst rimligt pris för färdigmålade pallkragar. Idag på förmiddagen när Zelda sov gjorde jag i ordning dem. Jag började att montera enligt instruktionen, vilket var väldigt enkelt. Det enda som behövde göras var att sätta i fyra sprintar i hörnen. Sedan klädde jag insidan med byggplast och slutligen satte jag en grov fiberduk/markduk i botten. Byggplasten och fiberduken fäste jag med häftklammer. 

Jag vet inte om byggplast egentligen behövs, men jag hoppas att de håller lite bättre då. Markduken i botten sätter jag dit eftersom detta är relativt temporära land som jag på ett enkelt sätt vill kunna ta bort från köksträdgården utan att jorden blandar sig med gruset. Övriga land i köksträdgården har inte fiberduk i botten.


Byggplast fasthäftad på insidan.

Grov fiberduk fasthäftad i botten.

Detaljbild.


Efter lunch när Noel och Filippa kommit hem satte vi igång med att få landen på plats i köksträdgården. Jag krattade helt enkelt bort gruset där landen skulle vara och ställde sedan dit ramarna. Byggplasten som gick ner under ramen lät jag vila på en liten backe av grus så att plasten sluttar lätt nedåt. Min tanke med det är att vatten inte ska bli stående utan rinna undan. 

Filippa med ramarna redo att placeras ut.


Gruset där en av ramarna ska stå är bortkrattat.

Ramen är på plats.

Byggplasten sluttat lätt nedåt.

Färdigt för att fylla i jord. Se nästa bild för vem som är i vagnen.

I vagnen ligger Zelda och sover sött. Hon sov länge idag så jag hann göra klart :-).
 Sedan fyllde jag ramarna med jord. Det blev en blandning av jord från trädgårdskomposten kryddad med lite halvnedbruten kompost från kökskomposten med massor av maskar i. Dessutom la jag i lite sand, lerjord, kogödsel på påse och ett par nävar hönsgödsel.

I trädgårdskomposten finns en hel del skalbaggelarver av något slag. Frågan är om det är ollonborre, trädgårdsborre eller någon annan sorts borres larver. Jag brukar trampa ihjäl dem för säkerhet skull. I alla fall ollonborren har ju inte något vidare rykte utan de ska visst kunna förstöra en hel gräsmatta om de är i större mängder. De äter nämligen gräsrötter.

Filippa och Noel hjälper till med jorden.

Noel skrapar ur det sista från skottkärran.

Underst finns mullrik jord från trädgårdskomposten. Överst ett par spadar från kökskomposten med ett myller av maskar.


Trädgårdskomposten.

Någon form av skalbaggelarv som det finns en del av i trädgårdskomposten.

Landen färdiga för sådd!