Sidor

tisdag 24 mars 2015

Direktkompostering

Direktkompostering är min melodi. Jag gillar lättskött och det blir det definitivt med denna metod. Jag är inte helt säker på att jag använder begreppet korrekt, men det jag menar med direktkompostering är att när jag klipper ner de torra perennerna från förra året kör jag riset genom kompostkvarnen för att sedan lägga tillbaka det i perennrabatterna. Jag tror att jag fick idén från en artikel om Enköpings parker som jag läste i en trädgårdstidning för ett antal år sedan. Där gjorde man på liknande sätt i sina perennrabatter. Sedan jag läste den artikeln har jag tillämpat metoden i min trädgård.

Den enda nackdelen jag kan komma på är att det kan se lite skräpigt ut ett kort tag innan perennerna sätter fart. Fördelarna däremot är många. Kompostmaterialet bryts ner och gör lerjorden mer mullrik. I och med att jordytan täcks torkar inte ytan ut så snabbt och det bästa av allt, det blir i princip inget ogräs. Idag gjorde jag i ordning två perennrabatter. I rabatten jag kallar Vallen tog jag totalt bort tre maskrosor. Det var allt ogräs jag hittade. I rabatten vid uterummet var det lika lite. Skönt!

Perennrabatten "Vallen".
Perennriset som körts genom kompostkvarnen är utstrött i rabatten.

Närbild av kompostklippet.

I uterumsrabatten växer ett elefantgräs som jag klippte ner. Jag brukar ta hand om pinnarna som går under namnet bambupinnar hos oss. De är användbara till allt möjligt, stödpinnar till växter, att skriva växters namn på vid sådd och inte minst för barnen att leka med.

Jag klipper av dem i marknivå och sedan rensar jag bort allt löst. Det är jättelätt att göra, till och med Noel, 5 år, hjälpte till idag. Att han tröttnade efter två pinnar är ju en annan sak...

Nerklippt elefantgräs.
Rensade elefantgräspinnar. 

Jag passade också på att köra grenarna från klippningen av ett äppelträd genom kompostkvarnen. Även detta flis använder jag som marktäckning. I detta fall la jag ut det kring äppelträdet och ett par buskar.

Kompostkvarnen, Noel och grenarna som skulle flisas.
Flisade grenar.
Fliset blev till marktäckning kring äppelträdet.

3 kommentarer:

  1. Vad bra att du skrev om att lägga på skräpet direkt..får nog köpa mig en kompostkvarn!
    Kram/Marie

    SvaraRadera
  2. Jag bara måste ha en kompostkvarn! Tänkt vad härligt att lägga ner fliset i trädgårdslandet.Jag bor i Enköping och jag såg tidigare i år att nu skippar dom besväret med kvarn dom går nämligen bara med kantklipparen direkt i rabatterna och låter allt gammalt sedan ligga kvar! Jag gör som du men direkt efter att allt är nerklippt och klippet ligger kvar så lägger jag på ny jord så att det snabbt ser snyggt ut igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé att lägga på jord om man vill att det ska se snyggt ut direkt!

      Radera