Sidor

måndag 27 juli 2015

Blåbär och rosabär

Med oss hem från plantskolan när vi köpte Zeldas träd fick vi också två amerikanska blåbärsbuskar, eller rättare sagt ett med blåa bär och ett med rosa. Platsen för dessa fick bli nere vid slystaketet där vi tidigare hade en buskpion som vi flyttade i samband med att grävmaskinerna skulle köra in för att gräva för poolen. 

Blåbär gillar sur jord så jag blandade in okalkad torv i jorden och även en del jord som jag grävde upp i granskogen hemma hos mina föräldrar. Förna kallas det tydligen. Dessutom blandade jag i en del fårgödsel som jag också tog med mig från mina föräldrar. Buskarna planterades och jag la en stenkant runt om och även här göt jag på både in- och utsidan för att slippa att gräset kryper in i skarvarna. Slutligen täckte jag med fiberduk som i sin tur täcktes med täckbark.  

Här ska det bli blåbär och rosabär.

Det blå bäret heter "Blue Crop" och ska ge mycket stora bär.

"Pink berry" heter det rosa.

Förnan hämtades i granskogen där vanliga blåbär växer.

Fårgödsel finns i ladugården och har legat där några år.

Stenkant och fiberduk på plats.

Blåbärsplanteringen färdig.


Zeldas hörna

För varje barn har vi planterat ett fruktträd i trädgården. Theo har ett familjeäppelträd, Filippa har ett Filippaäpple och Noel har ett familjepäronträd. Det börjar bli trångt i trädgården, men självklart måste vi plantera ett träd även för Zelda. Häromdagen tog vi en sväng till Linköpings trädgårdsförening som är en mycket trevlig park väl värd ett besök i sig.

I parken finns också en plantskola och de hade lämpligt nog halva priset på allt i plantskolan. Efter noga övervägande bestämde vi oss (eller det var nog egentligen Filippa som hade starkast åsikt) för att köpa ett plommonträd "Exp. Sviskon". Det ska mogna lite senare är "Viktoria" som vi redan har i trädgården. Trädet ska ge små mörkblå frukter och vara allmänt friskt och lättodlat.

Väl hemma gick vi på jakt efter lämpligt ställe att plantera trädet. Det var inte alls lätt, men till slut hittade vi ett hörn som får bli Zeldas hörna.

Filippa och Zelda redo att ta sig an Zeldas hörna.

Fakta om sorten.

Fredrik grävde bort gräset och grävde ur en grop för själva trädet. Vi luckrade jorden och bytte ut en del av lerjorden mot barkmull och kogödsel. Därefter planterades trädet och vi satt dit en stödstolpe. Vi la en rad med marksten och göt betong på båda sidor om för att stenen ska ligga på sin plats och för att det inte ska växa in gräs mellan stenarna. Slutligen la jag på fiberduk och täckte den med gårdsgrus.


Gräset bortgrävt och trädet planterat.

Stenrad och fiberduk på plats. 

Den färdiga hörnan inspekteras av Zeldas.






söndag 26 juli 2015

Saft x 2 av svarta vinbär

De svarta vinbären är nu mogna och Theo, Filippa och Noel gjorde ett bra jobb och plockade snabbt av bär till en omgång svartvinbärssaft. Saften kokade jag sedan i min Saftmaja, vilket jag måste säga är ett väldigt smidigt sätt att koka saft på.

Härliga svarta vinbär.

Saftmajan fylld med bär.

Den färdiga saften.
Jag brukar göra fläderblomssaft, men tyvärr lyckades jag missa att göra det när flädern blommade i år. Som substitut bestämde jag mig därför för att prova saft av svarta vinbärets blad. Det ska enligt andra smaka liknande fläderblomsaft. 

Efter att plockningen av bären var klar fick barnen i uppdrag att plocka svartvinbärsblad. Det gick ännu snabbare för dem. Bladen varvade jag med fem citroner skurna i tunna skivor i en stor rostfri kastrull. Sedan slog jag på socker upplöst i kokande vatten och därefter tog jag i lite Atamon och citronsyra. Sedan fick det stå i tre dagar innan jag silade saften och hällde upp på flaskor. Det blev en god saft och jag kan hålla med om att smaken faktiskt liknar fläderblomssaft.

Blad från svarta vinbär.

Den färdiga saften.
k

Glupska larver

Häromdagen när jag tittade ut genom köksfönstret tyckte jag att rabatten på framsidan såg konstig ut. Jag har en tidigblommande klematis som täcker en jättestor sten mitt i rabatten. Klematisen hade knappt ett enda blad kvar. Alla var uppätna av massor av små gröna larver. Trist, men inte hela världen. Det har hänt ett tidigare år och klematisen kom igen och grönskade snart med nya blad. Förhoppningsvis blir det likadant i år.

Totalt kaläten klematis.

En av alla små larver klättrar på ett pionblad intill klematisen.




söndag 12 juli 2015

Trädgårdskonst


Igår kväll hade Fredrik och jag gemensam 40-årsfest. Vädrets makter var med oss så vi kunde vara ute en stor del av tiden och flera gäster tog sig även ett dopp i poolen. På programmet stod bl.a. ett antal tävlingar som utmynnade i en final där lagen skulle bygga någon form av trädgårdskonst till vår trädgård. Vi lovade t.o.m. att vinnande bidrag skulle få finnas kvar i trädgården en längre tid. Vad en längre tid är definierade vi dock inte...

Vinnaren utsågs genom att alla gäster fick rösta på sitt favoritkandidat, dock inte det man själv varit med och byggt. Resultatet blev lysande och vi kommer definitivt ha kvar åtminstone två av installationerna. Vinnarna hade gjort några fria kreationer av en påse med smidesdetaljer som vi hittat i ett uthus på mina föräldrars gård och som troligen tillverkats i en liten smedja som finns på gården. Kreationerna hade de hängt upp i "fönstret" i armeringsnätet vi har som klätterstöd för vindruvorna i pergolan. De rostiga prylarna passade utmärkt mot armeringsnätet.  

Vinnaren




På andraplats kom ett hängande alster med blomurnor och ljuslyktor tillverkat av ståltråd och konservburkar. Själva stommen av flätad ståltråd var riktigt fint gjord och ljuslyktorna lyser superfint i mörker. Kul att resultatet blev så bra och förhoppningsvis hade även våra gäster roligt när de tillverkade dem.

Andrapristagaren








torsdag 2 juli 2015

Projekt buxbomhäcksrenovering

Jag har haft ett dåligt trädgårdssamvete ett längre tag. Runt köksträdgården har vi en buxbomhäck och i en del av den har massor av gräs vuxit in så den ser väldigt tråkig ut. Vi har de senaste åren gjort halvdana försöka att rensa bort det, men det går inte att komma åt rötterna så det har bara blivit fint för stunden. Vi har därför bestämt oss för att gräva upp de häckplantor som är värst drabbade, rensa dem och sedan sätta tillbaka dem. Buxbom har ett relativt begränsat rotsystem varför det borde gå bra.

Massor av gräs växer inne i häcken.

Vi började med att Fredrik grävde upp plantorna en i taget. Jag rensade därefter bort så mycket gräs och gräsrötter jag bara kunde med hjälp av ett ogräsjärn. Plantorna satte jag i hinkar med vatten för att de inte skulle torka under tiden de andra blev klara.

Rensade häckplantor i väntan på att planteras tillbaka. 

Jag rensade sedan själva jordfåran, passade på att gödsla med får- och hönsgödsel och planterade tillbaka plantorna. Slutligen la jag ut en remsa fiberduk som jag täckte med flis som Noel och Fredrik gjort av gamla slypinnar som körts genom kompostkvarnen.  

Rensad jordfåra.

Några plantor tillbakasatta. 
Noel gör flis i kompostkvarnen.
En liten bit fiberduk utlagd längs häcken.

Fiberduken täckt med flis.

Plantorna ser lite skamfilade ut, men förhoppningsvis har de bättre förutsättningar nu när åtminstone det mesta gräset är borta. Det finns kvar gräs på några mer begränsade ställen i häcken som också behöver rensas bort, men det får vi ta en annan dag.



onsdag 1 juli 2015

Det är coolt att ha växter!

När Filippa hade födelsedagskalas för sina kompisar i slutet av maj fick hon ett miniväxthus och några påsar frö av en av sina kompisar. Hon sådde fröna någon vecka senare och igår var det dags att plantera om dem. Det var luktärter, krasse och ett par andra ätbara blommor som hade tagit sig. Hon satte de små plantorna i en stor kruka. Under tiden hon höll på utbrast hon "Det är coolt att ha växter!". Då kände jag att jag lyckats :-)

Filippa planterar sina små plantor.

Nöjd tjej med färdigplanterad kruka.