De svarta vinbären är nu mogna och Theo, Filippa och Noel gjorde ett bra jobb och plockade snabbt av bär till en omgång svartvinbärssaft. Saften kokade jag sedan i min Saftmaja, vilket jag måste säga är ett väldigt smidigt sätt att koka saft på.
|
Härliga svarta vinbär. |
|
Saftmajan fylld med bär. |
|
Den färdiga saften. |
Jag brukar göra fläderblomssaft, men tyvärr lyckades jag missa att göra det när flädern blommade i år. Som substitut bestämde jag mig därför för att prova saft av svarta vinbärets blad. Det ska enligt andra smaka liknande fläderblomsaft.
Efter att plockningen av bären var klar fick barnen i uppdrag att plocka svartvinbärsblad. Det gick ännu snabbare för dem. Bladen varvade jag med fem citroner skurna i tunna skivor i en stor rostfri kastrull. Sedan slog jag på socker upplöst i kokande vatten och därefter tog jag i lite Atamon och citronsyra. Sedan fick det stå i tre dagar innan jag silade saften och hällde upp på flaskor. Det blev en god saft och jag kan hålla med om att smaken faktiskt liknar fläderblomssaft.
|
Blad från svarta vinbär. |
|
Den färdiga saften. |
k
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar