Sidor

söndag 26 juli 2015

Saft x 2 av svarta vinbär

De svarta vinbären är nu mogna och Theo, Filippa och Noel gjorde ett bra jobb och plockade snabbt av bär till en omgång svartvinbärssaft. Saften kokade jag sedan i min Saftmaja, vilket jag måste säga är ett väldigt smidigt sätt att koka saft på.

Härliga svarta vinbär.

Saftmajan fylld med bär.

Den färdiga saften.
Jag brukar göra fläderblomssaft, men tyvärr lyckades jag missa att göra det när flädern blommade i år. Som substitut bestämde jag mig därför för att prova saft av svarta vinbärets blad. Det ska enligt andra smaka liknande fläderblomsaft. 

Efter att plockningen av bären var klar fick barnen i uppdrag att plocka svartvinbärsblad. Det gick ännu snabbare för dem. Bladen varvade jag med fem citroner skurna i tunna skivor i en stor rostfri kastrull. Sedan slog jag på socker upplöst i kokande vatten och därefter tog jag i lite Atamon och citronsyra. Sedan fick det stå i tre dagar innan jag silade saften och hällde upp på flaskor. Det blev en god saft och jag kan hålla med om att smaken faktiskt liknar fläderblomssaft.

Blad från svarta vinbär.

Den färdiga saften.
k

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar