Sidor

lördag 31 december 2016

Mild nyårsafton


Det milda vädret har sina fördelar. Idag på förmiddagen var jag ute och skördade jordärtskockor som jag ska använda till kvällens förrättssoppa.

söndag 13 november 2016

Höst i trädgården

Idag har jag flyttat in växterna som ska vinterförvaras i växthuset.


Zelda fyller 2 år imorgon och jag passade även på att göra lite höstfint vid entrén.


Korgen är fodrad med en stor svart sopsäck som jag gjort några hål i för att vatten inte ska bli stående. Lite ljung, mossa och några stora kottar vi plockade på Öland i somras tycker jag räcker för att det ska se trevligt ut. På Öland köpte jag även en smideskorg på ben som egentligen är tänkt att elda i. Den blev istället en blompidestal hos mig, nu med ljung i en liten korgkruka.


Filippa och Noel plockade bort islocket som frusit i den stora vattentunnan.


söndag 30 oktober 2016

Höstens sista skörd

Idag var det dags att röja ur växthuset.


När jag kikade in i växthuset såg det inte ut som att det var så mycket skörd kvar, men när jag började riva i det visade det sig vara en hel del.


Jag passade även på att plocka in en sista härlig höstbukett. 



fredag 28 oktober 2016

Halloween

Årets halloweenlykta gjord av en pumpa som växt i komposten ser ut så här. Filippa har designat den och hon och Noel skar och gröpte ur den.




söndag 23 oktober 2016

Chili

Idag har Zelda och jag tagit hand om en del av chilin från växthuset.








Chilin la jag in i lag tillsammans med några vitlöksklyftor som jag skördade i somras.


lördag 1 oktober 2016

Kaskadpelargoner

Idag kände jag att det var dags att ta in pelargonerna som ska vinterförvaras i uterummet. Jag ha rvarit väldigt nöjd med mina kaskadpelargoner i år och tänkte övervintra en av dem och sedan ta sticklingar av den på samma sätt som jag gjorde förra året. Så här såg den ut nu.



Tidigare i sommar har de sett ut så här.





söndag 18 september 2016

Sensommar

Årets sensommar har hållit i sig länge. De remonterande jordgubbarna ger frukt och äppelträdet blommar! Jag har faktiskt aldrig sett blommor och frukt samtidigt på ett äppelträd.



lördag 17 september 2016

Äppelskörd

Familjeäppelträdet på framsidan och Filippaträdet på baksidan gav god skörd i år. Vi tar hand om så mycket vi kan genom att lägga fina ätäpplen i plastpåsar som vi förvarar i vår extrakyl som vi har i garaget. Dessutom gör jag äppelmos så det räcker till morgongröten hela året. Torkade äppekringar är också ett bra sätt att ta tillvara på äpplena oc barnen älskar ringarna. Sedan gör vi förstås äppelpaj och -kaka nu när det är säsong.



Jag måste säga att äppelsvarven är en fantastisk uppfinning. Med den sparar man massor av tid oavsett om man ska göra äppelringar eller äppelmos.




lördag 10 september 2016

Staketdruva

I vår pergola har vi några plantor av olika sorters staketdruva som klarar riktigt sträng kyla. Druvorna brukar dock knappt hinna mogna innan kylan kommer. I år hann de mogna gott och väl och det blev betydligt större skörd än vi kommer att göra åt. De är goda, men Himrod som jag har i växthuset är sötare, större druvor och dessutom kärnfria så de kan inte riktigt konkurrera med dem. Fint är det att ha dem i pergolan i alla fall.




Idag skördade vi en del av dem som vi sedan kokade vindruvsgelé av. Det är jättegott på ostbrickan tillsammans med en stark mögelost.




Vi passade även på att göra en burk plommonmarmelad av en liten liten mängd av alla de plommon som blev på vårt Victoriaträd i år.



söndag 7 augusti 2016

Örtsalt

Örtkryddorna har gett stor skörd i år och jag använder så mycket som möjligt i matlagningen, men för att ta tillvara på ännu mer har jag i år börjat göra örtsalt. Jag tar helt enkelt de örter jag vill ha med i örtsaltet, exempelvis timjan, citrontimjan, gul lök, vitlök, citronmeliss, gräslök och rosmarin och mixar tillsammans med havssalt. Sedan får blandningen torka, antingen på låg värme i ugnen eller i rumstemperatur. När det är helt torrt mortlar jag det till ett fint salt och häller upp på fina burkar. Trevligt både för egen del och som gåbortpresent.






tisdag 2 augusti 2016

Svarta vinbär och squash

Att plcoka svarta vinbär är en av de få saker som barnen spontant gärna hjälper till att plocka i trädgården. Det går ju ganska fort att plocka och dessutom tror jag att de tycker att det hör till sommaren och semestern att göra egen svartvinbärssaft.Vi kokar saften i en saft-Maja och då är det en väldigt enkel procedur.


En bild på några squashar som jag lyckats plocka i rätt storlek. De brukar annars ha en förmåga att bli alldeles för stora innan jag upptäcker att det är dags att plocka dem. De växer ju så vansinnigt fort när de väl sätter fart.



måndag 18 juli 2016

Igelkott

Vi brukar ha en igelkott som kommer och hälsar på i trädgården. Favoritstället är under mullbärsträdet där den äter mullbär för glatta livet.







onsdag 13 juli 2016

Noels självbevattnande kruka

Noel hade sett någonstans att man kan göra en självbevattande kruka av en delad petflaska där man sätter överdelen uppochner i nederdelen och gör ett hål i korken som man sticker igenom en remsa av en disktrasa. Idag bestämde han sig för att göra en sådan. Så hrä blev resultetet. Han planterade en pepparmynta i den.







Noel hjälpte även till att plocka ihop en liten bukett till middagsbordet. Till lavendel och brudslöja valde han några blommor av Clematis. Fint tycker jag att det blev.


tisdag 12 juli 2016

Larverna är tillbaka och vitlöksskörd

Varje år har jag problem med att en tidigblommande Clematis jag har på framsidan angrips av små gröna larver. Helt plötsligt finns massor av larver som snabbt kaläter växten från alla blad.








Idag plockade jag upp all vitlök. Det har hänt att jag gjort det för sent tidigare år och då har de börjat dela på sig. I år gjorde jag det i rätt tid och lökarna ser jättefina ut. Nu får de torkas och sedan förvaras i rumstemperatur så håller de länge.